Poate că și ție ți s-a întâmplat să dormi pe canapea și să te întrebi dacă acest obicei implică vreun risc pe termen lung sau dacă aduce vreun beneficiu pentru sănătatea ta. Uite așadar care sunt avantajele și dezavantajele acestui obicei.
Avantaje
În anumite cazuri, canapeaua este, pur și simplu, cea mai confortabilă variantă pentru odihnă. Cu toate că ai anumite probleme de sănătate, dormitul pe canapea îți poate conferi un somn de calitate, potrivit Healthline.
Simptome de răceală ori gripă
În momentul în care ai nasul înfundat sau stări de febră, uneori te poți simți inconfortabil în pat. De altfel, ai șansa de a te așeza cu pieptul mai sus decât restul corpului în momentul în care dormi pe canapea, ceea ce îți poate fi de ajutor atunci când ești răcit. Adu-ți aminte de faptul că, atunci când transpiri, canapeaua mereu va avea puterea de a absorbi umezeala, comparativ cu salteaua de pe pat.
Insomnie
Dacă te mai confrunți cu insomnie din când în când, dormitul pe canapea pentru câteva nopți îi poate oferi creierului o schimbare de perspectivă. Ai grijă că, dacă te vei obișnui să dormi prea mult pe canapea, îți poate fi dificil să revii la obiceiurile tale de bază, adică patul.
Care sunt dezavantajele
Pentru o mare parte dintre oameni, adormitul pe canapea o dată la câteva zile nu este mare lucru. Însă canapelele au fost create cu scopul de a te relaxa într-o poziție verticală, nu ca spațiu pentru dormit.
Dormitul pe canapea poate duce la dureri de spate și de gât
Postura chinuită și ghemuită în care dormi poate să ducă la dureri de spate și de gât. În momentul în care ai un suport pentru coloana vertebrală și pentru gât, somnul va fi mult mai calitativ, iar canapeaua nu face parte din această soluție.
Poate să îți provoace dureri de picioare
În momentul în care dormi pe canapea, poți observa că picioarele tale se vor sprijini de marginea canapelei, ieșind în exterior pentru că sunt mult prea lungi. Acest obicei poate să ducă la amorțeală ori furnicături, lucru care nu poate să îți creeze decât o stare de neplăcere.
Canapeaua nu este un spațiu sigur pentru bebeluși
Dormitul pe canapea poate să fie destul de periculos pentru copii, în special dacă dormiți împreună. Împărțirea patului nu este indicată pentru niciun bebeluș sub un an, iar suprafața moale a canapelei poate să ridice foarte mult riscul de sufocare la cei mici